Mijnvoorbehoedsmiddel.be gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. meer weten

Vind het voorbehoedsmiddel dat bij je past

Praat erover!

Zoveel verschillende voorbehoedsmiddelen… niet makkelijk om jouw ideale anticonceptiemethode te vinden. Je hebt vast heel wat specifieke vragen. Hoe voelt een maandelijkse ring? Hoe doe je smooth-and-sexy een condoom om? Hoe zorg je ervoor dat je een anticonceptiepleister niet vergeet te vervangen? Allemaal vragen waarop mensen rond jou een antwoord weten. Praat met anderen over wat zij weten en over hun ervaringen met voorbehoedsmiddelen.

8 tips voor een gesprek over anticonceptie

Je huisarts kijkt van niets op. Leg hem of haar elke vraag gerust voor. Bespreek bijvoorbeeld of het een goed idee is om te starten met een nieuwe methode. Wil je er echt niet over praten met je eigen huisarts, maak dan een afspraak bij een andere. Elke huisarts zal je zo goed mogelijk verderhelpen.

Een gynaecoloog is de absolute anticonceptie-expert. Gynaecologen zijn gewend aan vragen over dit thema. Wil je als man praten over sterilisatie, dan kun je ook naar een uroloog gaan. Je vindt zo'n specialist in een praktijk in je buurt of in elk ziekenhuis. Een afspraak is snel gemaakt, via een website of met een telefoontje. Je hoeft niet eerst langs je huisdokter voor een doorverwijzing, maar dat mag. 

Een goede vriendin of je zus kan je ook begeleiden in je keuze. Ze kent de binnenkant van een vrouw. En ze kan vertellen hoe zij be paalde voorbehoedsmiddelen ervaart. En nee, ze vindt die vragen niet vreemd. Ook al ziet ze het niet, en praten jullie er weinig over... ze weet toch dat jij wel eens seks hebt. Wie weet worstelt ze zelf met vragen over haar anticonceptie, en is ze blij dat ze met jou erover kan praten.

Heb je een vaste partner ? Denk niet dat je anticonceptiemethode alleen jouw zorg is. Of alleen zijn zorg. Jullie hebben er samen belang bij het juiste voorbehoedsmiddel te kiezen, zodat de sex top blijft en er geen kindje vroeger komt dan gewenst is. Misschien kent hij niet alle opties, of heeft hij vooroordelen over bepaalde methodes. Snuister met z'n tweetjes eens rond op deze website, en ontdek zo wat jullie beide belangrijk vinden. Dat vergemakkelijkt het gesprek.

Wees niet te bang voor de reactie van je gesprekspartner. Beeld je in wat het ergste is dat ├ęcht zou kunnen gebeuren. En bereken of je dat zou overleven. Kom je tot het besluit dat er weinig risico's zijn? Goed zo, dan heb je de juiste mens gekozen om mee te praten. Niet langer twijfelen, gewoon doen.

Weet je niet hoe je het gesprek moet aansnijden? Zoek een aanknopingspunt. Van 'ik heb gehoord / gelezen / op tv gezien dat...' tot 'weet je nog toen... '. Daarna kan volgen 'en nu vroeg ik me af...' of 'en toen dacht ik...'. Pikt je gesprekspartner daar niet meteen op in, maak je vraag dan concreet: 'Denk jij dat...?', 'Heb jij al eens...?', 'Zou ik...?' En de babbel is vertrokken.

Anticonceptie is bloedserieus. Maar je hebt geen moeilijke woorden nodig om erover te praten. Dat scheelt. Er zijn zelfs heel wat woorden om uit te kiezen, als je woorden zoekt om over geslachtsorganen en seksualiteit te praten. Word je giechelig van het woord 'penetratie', gebruik dan 'vrijen', 'poepen', 'neuken'... Krijg je 'vagina' of 'penis' niet gezegd? 'Poes' en 'piemel', 'foef' en 'piet', 'spleetje' en 'lul' liggen klaar. Die woorden hoeven niet ordinair of beschimpend te zijn.

Voor jongeren is er ook Awel, de vroegere Kinderen- en Jongerentelefoon. Je kunt een medewerker eender welke vraag stellen, dus ook eentje over voorbehoedsmiddelen. Een doktersvoorschrift krijg je niet, maar wel moreel of praktisch advies. Je contacteert Awel gewoon via mail of telefoon, of zelfs via chat. Anoniem, als je dat wilt. Dat kan trouwens ook op het forum van Allesoverseks.be.